Son Yazılar
Yükleniyor...
Anasayfa » , » Software as a Service (SaaS) Nedir?

Software as a Service (SaaS) Nedir?

Bu işin Türkçesi Servis olarak yazılımdır... Yani yazılımların servis olarak son kullanıcılara sunulması. Şimdi bunu açıklayalım.

Geleneksel yöntemle ihtiyaç duyduğumuz programları satın aldığımız cdler ile ya da setup dosyaları aracılığıyla bilgisayarlarımıza yüklüyoruz. Programın ihtiyaçları doğrultusunda yeni donanımlar, sunucular ve başka ürünler de (öreneğin veritabanı yönetim sistemi gibi) almamız gerekebiliyor. Örneğin bir resim düzenleme programına ihtiyaç duyduğumuzda hangi resim düzenleme programını kullanacağımıza karar veriyoruz ve programın kurulum dosyasını bir şekilde temin edip bilgisayarımıza yüklüyoruz. Bu programı kullanabilmek için de minimum sistem gereksinimlerini karşılamak zorundayız. Bu da yeni bir ekran kartı, bellek takviyesi ya da işlemci değişikliği gibi bir takım maliyetlerin ortaya çıkması anlamına geliyor...


Kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılayacak ve onları bu tür maliyetlerden kurtaracak olan SaaS yaklaşımlı alternatif bir çözümde ise internet üzerinden sunulan bir hizmete web tarayıcı aracılığıyla abone olmak. Yani bu yöntemle yeni bir program alıp bunun kurulumunu gerçekleştirmiyoruz. Bunun yerine hizmetin sunulduğunu internet adresine erişip burada kullanıcı adı ve parolamızla oturum açtıktan sonra web tarayıcı üzerinden işlemlerimizi yapabiliyoruz. Bunun karşılığında da servis sağlayıcıya aylık ya da yıllık belirli bir ücret ödemesi yapıyoruz veya hizmet içerisinde barındırdığı reklamlar sayesinde ücretsiz olarak da sunulabiliyor. Bu konuda verilebiliecek güzel örneklerden bir tanesi Google docs olabilir sanıyorum...

Görüldüğü gibi SaaS ile ihtiyaç duyduğumuz programı kullanmak için yüksek maliyetli program lisanslarının satın alınması, makinelere kurumu, versiyon geçişleri ile yaşanabiliecek problemler, yeni donanım ihtiyaçları ve süper makinelere harcanan maliyetler ortadan kalkmaktadır. Sadece servis sağlayıcıya ödenecek abonelik ücretleri ve internet erişimi olan makinelerle çözüme ulaşılmaktadır.
Özetle avantajlarını aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.
 
Kurumsal Son Kullanıcı
Sunucu maliyetleri azalır İnternetin olduğu her noktadan uygulamaya erişim mümkündür.
Bakım, güncelleme ve uygulama geliştirme maliyetleri azalır. Verilerin yedeklenmesi ile ilgili sıkıntı hissedilmez.
Lisans maliyetleri ortadan kalkar. Kullanıcılar arasında kolaylıkla veri paylaşımının mümkün olması.
Kullanılan süre(aylık/yıllık) karşılığı ücret ödemesi.
Güvenlik maliyetleri sıfırlanır.

Küçük ölçekli firmalar için çok avantajlı olarak görülmekle birlikte daha büyük firmalar için farklı sorular ortaya çıkmakta. Bunları da aşağıda toparladık:

· Şirketiniz yüzlerce başka şirketin kullanımı için tasarlanmış bir yazılıma güven duyabilir mi? (Schwab Technology)

· Kullanıcı ihtiyaçlarına göre konfigüre edilebilir programlar olsa bile, kodun kendisi herkes için aynıdır ve her müşteri için özelleştirilme gibi bir durum sözkonusu değildir. Bir müşterinin taleplerine göre yapılan geliştirmeler tüm müşteriler için de anında geçerli olur. Yani, bizzat yazılımın kendisi üzerine kurulu olan rekabet avantajını ya da farklılaştırmayı unutabilirsiniz. (Gartner Araştırma)

· Eğer bir SaaS uygulaması sadece bir saat süreliğine bile kullanılır durumda olmazsa, bu ciddi bir iş karışıklığına yol açar. Bunu yapabilecek servis sağlayıcıların olmadığını söylemiyorum. Fakat eğer biz onu kendi güvenilirlik ve kontrol seviyemizde yaparsak neye sahip olduğumuzu da biliriz.(Texas Instruments)

Kaynaklar:

Ali Sercan YILMAZ
Bu Yazıyı Beğen-Paylaş :

0 yorum:

Yorum Gönder

Mutlaka Okumalısın

Popüler Yayınlar

Sponsor Ol

Son Yorumlar

 
Sponsor Linkleri : Link Ekle | Link Ekle | Link Ekle
Copyright © 2013. Rip Oyun İndir - All Rights Reserved
Hazırlayan Sıkıştırılmış Oyun İndir Ripli Oyun İndir Güncel Blog
Proudly powered by Blogger